2013 – Pallkragar

13 oktober 2013

Höst, summering av säsongen:
Det har gått över förväntan bra. Tack vare en kombination av torr sommar och bekämpning med sekatör och ”Snigelfritt” så har jag klarat mig nästan helt utan snigelangrepp i pallkrageodlingarna.

Squashen har varit fantastisk – drygt trettio kilo frukt på bara två plantor. Även västeråsgurkorna har gett mycket riklig skörd – jag fick nästan tjugofem kilo gurkor på två pallkragar. Dillen blev också stor och fin, men det blev inga kronor på den förrän nästan halva gurksäsongen var förbi. Nästa år får jag så en sort som går i blom tidigare.

Majs var spännande att odla och en del riktigt fina kolvar blev det. Jag hade gjort ett litet experiment och satt några majsplantor i en låg pallkrage och några i en som var dubbelt så hög. Plantorna jag satte i den höga pallkragen blev mycket större och finare och gav bättre skörd, så här gjorde det verkligen nytta med lite extra utrymme för rötterna.

Det har funkat väldigt bra med markduk plus täckbark. På några enstaka ställen har det varit lite kvickrot som trängt igenom, men det har gått lätt att rensa bort.

Här har rådjuren också varit framme, men det gör inte så mycket nu längre för vi har ätit mangold hela sommaren, och det ligger flera påsar i frysen också.
Persiljan är fortfarande grön, men vi har fått hjälp av rådjuren med att skörda.

25 augusti, 2013

Ett överflöd av blommor

4 augusti, 2013

Dillen börjar gå i blom.
Nu har både aster och lejongap kommit igång att blomma ordentligt.

26 juli, 2013

Aster och lejongap
Honungsfacelia och snokört
Mangold
Morötter och rödbetor
Västeråsgurka
Dill och persilja
Sockermajs
Squash
Sockerärter
Nu växer det så det knakar i alla pallkragarna. Jag har redan skördat drygt 6 kilo västeråsgurka och den första squashen (som vägde 1,3 kg).

16 juni, 2013

Nu har det mesta kommit igång att växa (det är bara vaxbönorna som inte har grott) och snart kan vi skörda de första rädisorna och druvgurkorna.

31 maj, 2013

Som avslutning la vi fiberduk på alla pallkragar där det var frösådder, både för att ge lite extra värme och för att skydda mot en del ohyra. Så nu är det bara att vattna och vänta på att få skörda (och under tiden försöka hålla sniglar och snäckor på behörigt avstånd).
Nu är alla tolv pallkragarna färdiga. Nu har jag sått även bl.a. morötter, rödbetor och vaxbönor, och så har jag planterat persilja samt lite aster och lejongap.

30 maj, 2013 – .

Till skillnad från de begagnade pallkragarna så var de nya helt omålade, så för att skydda dem lite (och för att de inte ska sticka ut ur mängden) så har jag lagt på en tunn grå färg på dem

29 maj, 2013

Nu är det sått och planterat i flera av pallkragarna. Här syns bl.a. druvgurka, squash, kålrabbi och majs som jag har förkultiverat inomhus och i växthus, och så har jag sått bl.a. sockerärter, dill, salladslök och ruccola.
Med en blandning av hästgödsel och jord i pallkragarna  hoppas jag det ska växa bra.

28 maj, 2013

Idag har jag klätt insidan av pallkragarna med svart plast för att de ska hålla lite längre. Plasten fäste jag med hjälp av en häftpistol.

26 maj, 2013

Nu har vi lagt ett lager täckbark i alla gångar, så att det ska se snyggt ut och inte markduken sticka fram. Och så är det skönt att gå på. Femton säckar täckbark gick det åt. Vi har också byggt en liten tröskel vid öppningen för att inte täckbarken ska rinna ut, och det samtidigt ska vara lätt att köra in med skottkärra.

25 maj, 2013

Nu har vi täckt hela området med markduk och satt tillbaka pallkragarna igen.
Underlaget var lite ojämnt, så vi fick lägga på en hel del jord på sina ställen så att pallkragarna skulle stå något så när vågrätt. Som tur var har vi en stor jordhög att ta av sen vi grävde ut för växthuset.
Nu har vi placerat ut pallkragarna ungefär som vi vill ha dem.

12 maj, 2013

Så här ungefär har vi tänkt oss att de ska ligga.
Åtta stycken stockar allt som allt, som vi ska bygga en ram av.
Vi börjar med att köra upp några gamla stockar vi haft liggande vid garageuppfarten. De är ruskigt tunga, så det är tur vi har en kärra till hjälp.
I det här hörnet av trädgården har vi tänkt göra i ordning en köksträdgård med pallkragar.