2018 – Tronen

2019-09-05

Så här ser det ut efter ett år. Alla de nysatta buskarna klarade vintern (även fast det visade sig att de inte var helt rådjurssäkra), och nu i sommar har de växt till sig ordentligt.

2018-11-24

Vintern har kommit.

2018-09-01

Vi täckte jorden med en tunn svart markduk för att slippa rensa ogräs tills buskarna vuxit till sig. Sen skar vi hål för varje buske, tog bort lite av den tunga lerjorden som högen består av och hällde på säckjord och naturgödsel i stället i hålet innan vi planterade. Längst ner har vi sått gräs.

Längst till vänster i bilden, närmast trappan har vi planterat tre stycken aroniabuskar.
Vi har funderat ett tag på vad vi skulle plantera på kullens framsida. Vi tyckte inte det var så bra idé att så gräs – det skulle bli för svårt att klippa det. Så vi har letat efter någon marktäckande, låg perenn eller buske som inte kräver beskärning, är vintergrön, ogillas av rådjur och klarar sig i gränslandet mellan odlingszon 3 och 4. Valet föll så småningom på småbladigt krypoxbär , en sort som heter Eichholz. Så nu har vi dammsugit alla trädgårdscenter i närheten efter sådana, för att få ihop tillräckligt många.

2018-08-03

Så här fin utsikt har man uppifrån ”tronen”.

2018-08-02

Plattformen är ordentligt fäst i marken med fyra stycken jordankare. Det mesta av virket är gamla trallbrädor som vi sparade när vi rev bort altanen inför uterumsbygget. Själva bänken är gjord av restvirke från den nya trallen runt uterummet.
För att man lätt ska komma upp på kullen har vi byggt en enkel trappa i två delar.
Nu är målningen också klar. Vi har bara satt på lite grå täcklasyr så att den ska smälta in i miljön lite bättre.
Som synes tål den att sittas på också.

2018-08-01

Nu är bänken också klar. Det är bara lite målarfärg som saknas.

2018-07-29

Redan innan vi la upp all jorden var detta tomtens högst belägna punkt, så varför inte bygga en liten utsiktsplats längst upp på högen? Vi har redan fått en plattform på plats och början till en sittbänk.

2018-06-09

Vi har en stor jordhög i ena hörnet av trädgården efter att vi grävt för två dammar, ett växthus och ett uterum. Den ser inte särskilt rolig ut, men i sommar ska det bli ändring på det har vi tänkt.