2020 – Flaggstång

2020-09-20
Drygt en vecka efter att vi gjutit fundamentet reste vi flaggstången. Det gick så snabbt och enkelt att det blev inga bilder tagna då. Stången väger bara 25 kilo, och är tyngst i nederändan, så det var ingen konst för två personer att resa upp den.

Här är stången redan på plats.
När stången var rest så kunde vi med hjälp av de stora muttrarna finjustera den så att den står helt lodrätt.
Och så här fint ser det ut idag när vimpeln är hissad och det blåser lite lagom.
Stången är 9 meter hög (det finns en schablon som säger att höjden på stången ska vara cirka 1,5 gånger höjden på huset).

2020-08-24
Idag har vi gjutit betongfundamentet. Det var inte särskilt svårt. Det svåraste var nog att få upp tre stycken paddor som ramlat ner i hålet (trots att det stod en upp- och nervänd skottkärra över det) sen vi grävde det. Men med hjälp av en hacka med långt skaft gick det så småningom att lyfta upp alla tre.

Här är vi redo att börja gjuta. Vi har lagt cirka 10 cm makadam i botten på hålet. Med hjälp av en hyrd cementblandare går det lätt att blanda betongen. Vi använder s.k. expanderbetong, där vi tillsätter 2,4 liter vatten till varje 20 kg säck betong. Vi har också förberett flaggstångens markfäste, som ska gjutas ner i betongen. Det är tillfälligt fastskruvat på några brädor för att vi ska kunna få det att ligga kvar på rätt nivå, och vågrätt.
Det blev ganska lagom att blanda fyra säckar åt gången, och när det var färdigblandat var det bara att hälla det direkt från cementblandaren ner i hålet.
Här är hålet fyllt till ungefär två tredjedelar, och vi har stuckit ner några armeringsjärn för att förbättra hållfastheten.
Nu är hela hålet fyllt, och vi har stuckit ner flaggstångsfästet i betongmassan, och lagt under några brädlappar så att fästet sitter vågrätt. Det gick åt tolv säckar betong.
På ena sidan av fästet är det en gångjärnsdel. Den har vi placerat åt det håll där vi ska resa och fälla flaggstången-



2020-08-20
Idag har vi grävt färdigt hålet.

Här använder Mats grävsaxen för att ta upp jord från botten av hålet.



2020-08-19
Vi ska sätta upp flaggstång framför huset, och då behövs det ett rejält hål för en betongklump att fästa stången i. Stången är nio meter, och då behöver vi göra ett hål som är cirka 1 meter djupt och 40 centimeter i diameter.

Med hjälp av jordborren gör vi fyra hål intill varandra. Det är tung lerjord, och torrt, speciellt längst upp. Så vi borrar lite, häller på lite vatten och låter det stå en stund, och sen kan vi borra lite till.
Nu har vi kommit en bra bit ner.
Förutom jordborren, så kommer vi också att använda en så kallade grävsax (eller plintspade) för att få upp jorden från botten av hålet. Vi har också en dikesspade till hjälp.