2015 – Dammbygge

2016-09-07

Glansmiskantusen som vi satte våras har växt bra och har fått fina röda vippor nu.
De sex guldfiskarna vi satte ner i dammen i våras har förökat sig flera gånger om. Det finns minst ett trettiotal. Och de trivs som ”fisken i vattnet” uppe i fisktornet.

2016-08-26

Vår nya leksak – ett fisktorn. Vi lägger fiskmat i tornet och vattnet är varmt och skönt där uppe, så fiskarna simmar gärna dit upp en stund då och då.
Näckrosen blommar fint nu.

2016-07-30

Ännu en fågel som gillar att ta sig ett dopp i dammen.

2016-07-23

Populärt fågelbad.

2016-07-21

Idag hade vi en snok på besök i dammen. Den simmade runt där en bra stund innan den tog sig upp på land igen.

2016-07-20

Nu har vi gjort plats för luftpumpen i det lilla röda huset genom att bygga på en sockel längst ned.

2016-07-04

Den här följde med håven upp idag när vi skulle dra upp lite trådalger ur dammen: en mini-guldfisk! Inte visste vi att de förökade sig så snabbt!

2016-06-25

Blomvass
Flickslända
Nu trivs fiskarna hur bra som helst.
Det är förstås svårt att se, men djuret mitt i bilden är en större salamander. Så vi har fått en celeber hyresgäst i dammen, som flyttat in helt på eget bevåg.

2016-06-24

Sjögull växer som bekant snabbt och kan sprida sig väldigt mycket. Så det gäller att vi håller efter den.
Så här fint ser det ut nu vid dammen.

2016-05-28

Fiskarna trivdes inte så bra i början, utan var väldigt passiva. Helst höll de till direkt under vattenfallet där vattnet rörde sig hela tiden. Så troligen var vattnet för dåligt syresatt. Vi har därför skaffat en liten luftpump nu som pumpar ner luft i vattnet. Än så länge är den bara provisoriskt installerad.

2016-05-21

De flesta växterna har överlevt vintern och börjat växa. Här ser vi hästsvans (längst till vänster) och det som blommar är vattenklöver. I bakgrunden sjögull och något slags säv.

2016-05-13
Fåglarna trivs vid vattnet.

Gulärla
Sädesärla

2016-05-08

Idag har vi planerat lite växter bakom dammen. Gräsen heter glansmiskantus och så är det några funkior. Tittar man noga kan man också se att det finns en del mossa alldeles i kanten, mellan vattnet och stenarna. Vi gjorde ett experiment i höstas och plockade lite olika sorters mossa i skogen och försökte få den att börja växa i vattenbrynet. Och det har faktiskt gått ganska bra än så länge – den ser fortfarande ganska fin ut.

2016-05-07

Vi var inte riktigt nöjda med markstenen som vi lagt vid ena sidan av dammen, så nu har vi bytt ut den mot natursten. Vi har också klippt bort överskjutande delar av dammduken runtom så att inget ska synas.

Vi har upptäckt att det inte var någon bra idé med bandet av svartnylonväv som vi la ovanpå dammduken längs med kanten av dammen. Tanken var att den skulle göra dammduken mindre synlig och så småningom skulle en del växter rota sig där. Men det som hände var att det blev massor med trådalger som fastnade i väven och den flöt upp till ytan i stället för att hänga längs med kanten. Så vi har tagit bort det allra mesta av den igen.
Så här fint blommar kabbelekan som vi planterade i fjol.

2016-05-06

Idag har vi varit och köpt sex små guldfiskar (ungefär 10 cm långa) som ska få sitt nya hem här i dammen. Det ska bli jättespännande att se hur det kommer att gå. Kommer de att trivas?

2015-11-14

Vinterstängning i dammen. Mats har fått på sig sjöstövlarna och klivit ner i det iskalla vattnet (5 grader) för att flytta ner näckrosen till botten av dammen så den inte ska bli djupfryst i vinter. Och så har vi stängt av och plockat upp pumpen, och tagit in filteranläggningen.

2015-10-11

Vad är det som pågår nu då, frågar sig kanske vän av ordning. Har de inte redan grävt ner allt som behövs? Nej, inte riktigt allt. Här är det en sladd som ska gå in i huset, till datorn, för att vi ska kunna mäta och logga vattentemperaturen under isen i vinter. Kanske inte helt nödvändigt, men lite kul att göra.

2015-09-07

Så här stämningsfullt ser det ut på kvällen med hjälp av några små solcellsdrivna lampor.

2015-09-06

Idag har vi haft invigningsfest och naturligtvis fick vi lov att klippa ett symboliskt blågult band.
lagom till invigningsfesten hade den första näckrosblomman slagit ut. (Näckrosen står inte längst ner på enmetersnivån ännu, utan ovanpå en upp- och nedvänd hink.)
Massor med sländor har redan hittat till dammen. Här är det en hona av blågrön mosaiktrollslända som lägger ägg i lite mossa vid kanten av dammen.

2015-08-23

Nu börjar det bli ganska färdigt.
Nu har ”huset” blivit rödmålat, och fått vita knutar och en bit dammduk till tak.
Här har vi byggt en liten enkel brygga där man kan sitta och dingla med fötterna i vattnet om man vill.

2015-08-16

Nu har vi byggt ett litet ”hus” som ska dölja filteranläggningen.

2015-08-10

Filteranläggning och pump kräver förstås el. Här har vi lagt elsladden i ett rör som vi gräver ner.
Även slangen från filtret upp till vattenfallet har vi grävt ner.
Växterna står i stora påsar som är fyllda med speciell vattenväxtjord. Till varje påse har vi tillsatt en näringskapsel som kommer att lösas upp i lagom takt. Överst har vi lagt sjösten (för att jorden inte ska flyta upp, och för att det ska se snyggare ut).

2015-08-09

Nu har vi byggt ett litet vattenfall också. Det ligger en pump i botten på dammen som pumpar upp vattnet i filtret. Därifrån går det i en slang upp till vattenfallet, och sedan ner i dammen igen.
Vi har ett par nya växter också: två lila fackelblomster som vi grävt upp ute i naturen.

2015-08-08

Nu gör vi ett stort hål för att kunna gräva ner filteranläggningen.

2015-08-04

Nu är de första växterna på plats i dammen. Det var inte riktigt rätt säsong att köpa dammväxter – det fanns inte mycket kvar att välja på. Men vi får komplettera med mera senare. Men vi har i alla fall fått tag på en näckros. Det är den som står ungefär mitt i dammen, på 50 cm-nivån. Så småningom ska den ner på enmetersnivån, men den måste växa till sig lite först.

2015-08-02

Så här långt kom vi idag:
– Stenbeläggning runtom hela dammen.
– Uppe i vänstra hörnet av dammen har vi börjat förbereda för ett litet vattenfall.
– Vi har klippt av dammduken runtom men lämnat ett par decimeters marginal som krympmån, för förändringar i marken, etc. Resten klipper vi bort nästa vår.
– På 30 cm-nivån har vi lagt sjösten i botten.

Den svarta ”burken” som står bakom dammen är en filteranläggning. Den ska vi gräva ned så småningom.
Tidigare i veckan har vi fyllt på vatten ända upp till vallen mellan sumpzonen och resten av dammen (och fått hjälp av en hel del regnvatten från ovan). Vi har också samlat ihop så mycket sten vi har kunnat hitta på tomten, både större och mindre, och spolat dem rena från lera. Runtom hela kanten lägger vi nu en en meter bred kantmatta av svart nylonväv. Dels så döljer den dammduken och får kanten att se mer naturlig ut, och dels så hoppas vi att det så småningom ska kunna växa lite mossa och annat grönt där. På  kanten runtom dammen (där vi tidigare tog bort en rand med grästorvor) lägger vi nu sten. På den sida av dammen som vetter mot huset lägger vi en rad med marksten. Här tänker vi inte plantera några växter, utan det blir gräsmatta fram till stenkanten och därmed fri sikt från altanen. Kring resten av dammen lägger vi våra hopsamlade naturstenar. En rad med större stenar närmast dammkanten och lite mindre stenar utanför.

2015-07-26

Nu har vi fyllt på vatten upp till cirka 75 cm. (Vi vågar inte pumpa i allt på en gång, då vi kanske riskerar att tömma brunnen.) Förhoppningsvis är det här tillräckligt för att det inte ska bildas några nya vattenfickor under duken om det börjar regna igen i natt.
Nu fyller vi på mer vatten och efterhand så försöker vi rätta till gummiduken så gott det går, så att det blir snygga veck på den.
Det regnade ganska mycket i natt och när vi kom ut och tittade på dammen i morse såg vi att det trängt ner en massa vatten under dammduken. Eftersom vi inte fyllt på så mycket vatten i dammen som kunde trycka tillbaka det här vattnet hade det bildats stora fickor med vatten under duken som fick den att buckla uppåt. Inte så bra. Så vi fick försöka pumpa bort det mesta av det här vattnet. Vi har en enkel handdriven pump som vi använde. Vi fick pumpa upp flera hundra liter vatten, innan det såg något så när OK ut igen.

2015-07-25

Nu till att börja med fyller vi bara på en lite mindre mängd vatten, och så får det stå över natten. (För att räkna ut hur mycket duk vi skulle köpa mätte vi med ett måttband på det bredaste respektive längsta stället, längs med kanten ner till botten, tvärs över botten och upp längs med kanten på andra sidan och tog till en del marginal för att kunna göra ett bra avslut längst upp.)
Det var betydligt enklare att lägga på dammduken än vi trodde (och då gjorde vi det ändå två gånger eftersom när vi lagt på duken första gången upptäckte vi att det fanns en massa text på duken som vi förstås inte ville skulle synas genom vattnet, så vi fick ta upp den och vända på den). När vi fått duken på plats började vi fylla på vatten och räta ut vecken så gott det gick.

2015-07-25 

Vi har förstås plockat bort alla synliga stenar från dammen, men innan vi lägger på själva dammduken täcker vi hela botten med en fiberduk. På så sätt skyddar vi dammduken från eventuella stenar och rötter som kan tränga upp. Fiberduken kom i tvåmeters bredd så vi klipper av lagom längder som vi lägger lite omlott. 
Nu är avvägningen klar. Förhoppningsvis är hela dammen i våg nu.
Idag har vi grävt av en rand med grästorvor utanför själva dammen och vägt av så att kanten är lika hög runt om. Vallen mellan sumpzonen och resten av dammen har vi tagit bort  lite på, så pass att den är vågrätt och ligger lite under vattenytan. Tanken är ju att jorden i sumpzonen ska bli vattenmättad, men inte kunna rinna ut i övriga dammen.
Till vår hjälp har vi haft en enkel hemgjord slangvattenpass.

2015-07-24

Och så här stor blev högen med all jord vi grävt upp. Ungefär sju kubikmeter tung lerjord.
Klart! Då var det mesta av det tunga och tråkiga jobbet klart, och bara det roliga återstår.
Idag har vi grävt vidare. Nu är vi nere på 1-metersnivån och gräver.

2015-07-23

Så här långt kom vi med grävningen idag. Drygt två tredjedelar har vi grävt, tror vi. Det som är kvar är huvudsakligen att gräva ett område på någon kvadratmeter ner till en meters djup.

2015-07-22

Så här långt kom vi första dagen. En bra bit på väg, men fortfarande mycket kvar att gräva. Alla småstenar vi hittar under grävningen samlar vi ihop – vi räknar med att behöva mycket sten så småningom utmed kanten av dammen. Som synes på bilden har vi också grävt upp en riktigt stor sten – den kan säkert också komma väl till pass senare.
Längst till höger har vi grävt ungefär 20 cm djupt, och sedan lämnat kvar en liten vall mot resten av dammen. I det här området kommer vi att ha en sumpzon. Jorden som vi gräver bort lägger vi i en stor hög längst bort i trädgården, vid skogskanten.
Nu är alla grästorvor borta. Dags att börja gräva på djupet.
Vi börjar med att ta bort det översta lagret med grästorvor på hela dammytan. (Vi lägger alla grästorvor i en liten hög i en skuggig del av trädgården för att eventuellt kunna återanvända en del av dem senare.)
Första spadtaget.
Nu har vi markerat konturen med små pinnar, och också markerat var vi ska ha 1-metersnivån.
På ritningen kan man se att vi kommer att ha ett område i dammen som är så djupt som 1 meter. Detta är för att vi ska kunna plantera näckrosor som kräver ganska stort djup.
Vi har planerat och funderat ganska länge, och nu ska det äntligen bli av: Vi ska bygga en liten trädgårdsdamm. Vi har gjort en enkel ritning där man kan se form och djup på dammen. Och så har vi lagt ut en slang på gräsmattan där dammen ska vara. Cirka 5,5 gånger 3,5 meter kommer den att bli. Vi har valt ut en plats i trädgården där det är något så när plant så att det ska bli lättare att få dammkanten i våg så småningom. Och så har vi förstås valt platsen så att vi ska kunna sitta på altanen och titta på dammen.