2017 – Uterumsbygge

2017-11-19

Nu har vi även byggt ett litet skåp för att dölja golvvärmeaggregatet.
Med lite vit målarfärg så syns vinkeljärnen knappt alls.

2017-11-18

Vi har också förstärkt taket med en med en fyrkantslist (45×45 mm) mitt på. Även här har vi använt vinkeljärn.
För att taket ska klara belastningen om det blir mycket snö har vi gjort en del förstärkningar nu. Vi har skruvat fast vinkeljärn mellan den bakre balken och takstolen på båda sidor av takstolarna.

2017-11-05
Allt är fortfarande inte helt färdigt, men nästan. Så här är några bilder av hur det ser ut nu, både inifrån och utifrån.

2017-11-04

…och sedan spikar fast.
Vi använder en vanlig kvartslist som vi först förborrar i…
Det verkar alltid finnas en list till som ska upp. Nu är det lodräta lister på insidan av uterummet, mellan fönsterprofil och fönsterkarm. Vi har inte velat sätta upp dem förrän golvet var klart.

2017-11-02.

När den torkat en stund (10-15 minuter) så kan man snygga till silikonsträngen genom att trycka till den med något rundat föremål. I det här fallet använder Mats en bit av en elkabel.
Längs med alla kanter så tätar vi mellan klinker och vägg med brun silikon.

2017-10-31

Efter cirka 15 minuter, när fogmassan börjat torka, tvättar man bort all fogmassa som eventuellt finns kvar på plattorna med hjälp av en mjuk svamp.
Därefter använder man en platt gummiskrapa (s.k. fogplatta) för att smeta ut fogmassan över alla fogar, och ta bort så mycket som möjligt av det som är överflödigt.
Nästa steg är att klicka ut lagom mycket fogmassa.
Första steget är att lite lätt fukta plattorna som ska fogas. (För att det ska gå lättare att senare ta bort överbliven fogmassa.)
Idag har Mats fogat större delen av klinkergolvet. Fogmassan är i pulverform och blandas med vatten. Det blir ganska tungt så för att det ska gå lite lättare har vi en enkel omrörare av metall som vi driver med borrmaskinen.

2017-10-15

Det är mycket små detaljer som ska fixas innan allt är klart. Här har Mats just spikat upp en list uppe vid taket mellan varje takstol, längst bak och längst fram.

2017-10-06

De små plustecknen används för att det ska bli lika stort avstånd mellan alla plattor.
Klinkerläggning på gång. Tack vare att betonggolvet är så slätt och fint går det ganska lätt att lägga klinkerna. Murbruket vi använder kallas fix, och redskapet med taggar i kanterna kallas fixkam. Med hjälp av den kan man få ett lagom tjockt lager med fix under plattorna.

2017-09-26

Idag har elektrikern varit här och dragit ut el till golvvärmen, och även till ett vägguttag i uterummet. Tyvärr visade det sig vara lite för mycket luft i rören när vi drog igång golvvärmen så rörmokaren måste komma hit en gång till och fylla på mer vätska innan vi kan slå på värmen.

2017-09-17

På den här bilden ser man också att det mesta av trallen är klar nu.
Nu är både hängränna och stuprör på plats. Det var rätt bökigt att få hängrännan på rätt plats (i rännkrokarna och under den uthängande listen) men med hjälp av en hel del råstyrka så gick det bra.

2017-09-16

Idag har vi förberett för hängrännan genom att fästa upp alla rännkrokarna. För att vattnet ska rinna åt rätt håll har vi en lutning på cirka en halv cm per meter. På bilden kan man också se att vi tidigare satt upp en metallist längst fram som täcker kortändorna på takskivorna.

2017-09-15
Idag har rörmokaren varit här och installerat golvvärmeaggregatet, fyllt på med vätska och provtryckt. För att inte riskera att slangarna fryser sönder om det skulle bli strömavbrott så är vattnet utblandat med glykol. Ner till -32 grader kan det få bli. Men ännu så länge har vi ingen el, så vi kan inte köra aggregatet än.

2017-09-13

Ännu mer reglar på plats. Och även några trallbrädor.

2017-09-05

Längst in mot fasaden är reglarna fästa med balkskor vid plankan vi satt upp där.
Mer reglar på plats.

2017-09-03

Nu är jobbet med att lägga trall runt uterummet påbörjat. Några bärlinor och även några reglar är på plats. Närmast husväggen har vi, i stället för bärlina, skruvat fast en kraftig planka direkt i fasaden.

2017-08-13

Efter någon halvtimme eller så har den svällt så att den fyller ut hela tomrummet.
Man stoppar in bitar av remsan på alla ställen som behöver tätas.
Idag har vi tätat mellan aluminiumprofil och fönsterkarm med så kallat fönsterdrev. Drevet består av en vakuumförpackad rulle med en tunn remsa.

2017-07-30

Och så här ser det ut när det är färdigt.
Här ser man dräneringshålen i aluminiumprofilen. På snedfönstret har vi satt fast små skyddspluggar, men ännu inte på det andra fönstret.
När glasrutorna är på plats kan man justera dem lite, så att de sluter tätt. I vårt fall var husfasaden inte riktigt lodrätt, men då gick det bra att kompensera för det så här.
Mats röstade på att fixa det själva, och efter några timmars mätande, borrande och filande så fanns det åtta likadana hål i den sista profilen som i de andra.
Idag har vi uppnått ett nytt delmål – nu har uterummet både golv, tak och väggar. Men det tog lite längre tid än beräknat att sätta upp det sista glaspartiet. Det visade sig nämligen när vi öppnade paketet med aluminiumprofiler att i en av profilerna så hade man missat att borra hål, dessutom i båda ändarna! Så antingen skulle vi kontakta Willab Garden och vänta på att de skickade en ny profil, eller så skulle vi försöka fixa det själva.

2017-07-29
Två sidor av tre är klara.

Justering av lås.
Här lyfter vi en av glasrutorna på plats. Med hjälp av ett par rejäla sugkoppar var det faktiskt inte alls särskilt svårt. Det var egentligen bara att trycka upp fönstret i rännan där uppe och sedan lirka med det tills det var rakt över den nedre rännan då man kunde släppa ned det på plats. Det man behöver tänka på, om man sätter på fönstren inifrån, är att börja med det som ska gå i yttersta rännan, därefter mittenfönstret, och slutligen det som ska gå i innersta rännan.  Och så ska man förstås vända fönstren så att handtagen kommer utåt och så att låsen kommer på samma höjd som i profilen.
Innan vi kan sätta upp glasrutorna är det lite pyssel med diverse lister och annat som ska på plats.
Och så skruvar vi fast profilen.
Precis som med de fasta fönstren så kilar vi fast träklossar (med förborrade hål) mellan aluminiumprofilen och träkarmen på alla ställen där det finns borrhål i profilen, så att fönstret kommer på rätt plats både vågrätt och lodrätt.
Därefter sätter vi profilen på plats igen och skruvar fast den i betongen.
…och slår i plastpluggar i hålen.
Sedan tar vi bort profilen igen, borrar hål i betongen med en slagborr…
… för att borra hål i bottenprofilen och göra markeringar i betongen där hålen ska vara.
Här har vi satt upp ramen temporärt…
När hörnen är ihopsatta så skruvar man dessutom ihop dem. Viktigt att tänka på innan man limmar ihop profilerna är att den vågräta profilen som har dräneringshål ska vara nedåt och hålen vända utåt, och att de lodräta profilerna är vända så att låsen på dem kommer i samma höjd som låsen på fönstren.
Innan vi sätter ihop hörnen så sätter vi på lim (MS Polymer) på alla kontaktytor.
… sätts ihop med hjälp av tre specialkonstruerade ”vinkeljärn” i varje hörn.
De fyra aluminiumprofilerna som tillsammans ska bilda ramen…
Nu har vi börjat sätta upp de skjutbara fönsterpartierna. Innan vi kan börja sätta upp aluminiumprofilerna som fönstren ska löpa i så måste vi sätta upp s.k. ”karmbreddare” så att fönsterkarmen blir lika bred som profilen.

2017-07-27

Slutligen satte vi på täcklister runtom fönstret.
…och skruvade sedan fast fönsterkarmen i hörnstolparna
När fönstret var på rätt plats utan att luta för mycket åt något håll och alla träklossarna var på plats sprutade vi in ett slags tätningsmassa (MS Polymer) i skruvhålen…
Efter att ha lyft fönstret på plats så kilar man fast det med små träklossar, en träkloss på varje ställe där det finns ett skruvhål i fönsterkarmen. Det blev ganska mycket sågande och hyvlande innan vi fick till träklossar i rätt tjocklek för alla platserna
Idag har vi satt upp de två hörnfönstren. Vi började med dem eftersom de är lite enklare; det är fasta fönster.

2017-07-24

Återstår lite små detaljer som att kapa alla täcklister till rätt längd.
Nu är hela taket på plats.
Skivorna i de båda ytterkanterna är 120 cm, så för den sista skivan fick snickaren sträcka sig till det yttersta. Extra knepigt var det förstås att komma åt att fästa den del av täcklisterna som hamnade under tegeltaket.
Efter hand som vi la på takskivorna så fixerade vi dem med en täcklist. De tre mittersta takskivorna är bara 90 cm breda så då gick det hyfsat bra att sträcka sig över skivan och trycka fast täcklisten.
… och skivorna är stora och otympliga, så det var inte helt lätt att trycka upp dem hela vägen.
Nu var det äntligen dags att sätta upp takskivorna. Längst upp, mot takskägget på huset är det väldigt trångt…
För att det inte ska komma in insekter i kanalerna i takskivorna satte vi på skyddsnät i båda kortändorna. (Men takskivorna hade ju redan stått ute i några månader i väntan på att det var dags att montera dem, så en del tvestjärtar och andra smådjur hade redan hunnit flytta in. De flesta av dem kunde vi suga ut med dammsugare, och resten fick vi bort med tryckluft.)
Att få dem i rätt längd var inte så svårt, men med bredden var det kitsligt – de måste förstås passa precis mellan två takstolsprofiler.
Sen sågade vi takskivorna till lagom längd och bredd.
Det tog lite mer tid än vi hade räknat med att sätta upp taket. Det var mycket detaljer att tänka på.
Första steget var att skruva fast plastprofiler ovanpå takstolarna.

2017-07-22

Och så har det varit premiär för att sitta i uterummet och äta middag. Även om det inte finns väggar och tak ännu så är plattan ordentligt uppvärmd av solen under dagen, så det är riktigt skönt att sitta där även ganska sent på kvällen.
Idag har vi gjort de sista förberedelserna för att kunna sätta upp taket i morgon. Vi har skruvat fast takfotsbrädan (som hängrännan ska hänga i) längst fram. Vi har torkat av allt vitt trä med ljummet vatten och en svamp för att bli av med frömjöl, insekter och annat som fastnat i det, spacklat över alla skruvskallar, slipat och slutligen målat allt en gång till.

2017-07-21

Idag har vi satt upp alla takstolarna. De fyra inre takstolarna vilar på fyrkantslisten längst bak och ligger an mot frambalken. De är fastskruvade dels med två skruvar rakt framifrån genom frambalken, och dels längst bak med en skruv rakt upp genom fyrkantslisten och en skruv snett uppifrån in i bakbalken. Utanpå de båda sidobalkarna sitter det också ett slags takstolar. De är fastskruvade mot sidobalken med sex, sju skruvar.

Slutligen har vi skruvat fast takfotstassarna (de små klossarna längst ut som gör att det ser ut som om takstolarna går rakt igenom frambalken). 

2017-07-20

Längst bak mot bakbalken har satt upp en fyrkantig list. Det är denna som takstolarna så småningom ska vila mot.
Vi har också satt upp de båda övre (sluttande) sidobalkarna. Förutom att man förstås skruvar fast dem, så limmar man också fast dem mot den undre sidobalken. Längst in mot väggen ligger det ytterligare en liten tunn bit ovanpå sidobalkarna som man också limmar fast (här har vi lagt några kilar emellan så att den får sitta i spänn tills limmet torkat ordentligt).
Idag har vi sågat bort en bit på takstolarna på huset, så pass mycket som behövs för att uterummets plasttak ska kunna komma in under. Och så har vi målat alla omålade träytor som vi frilagt när vi sågat i taket.

2017-07-18

Sen har vi skruvat fast brädor som täcker för öppningarna som blev när vi sågade bort överhänget.
Ändrade planer! Vid närmare eftertanke så var den nya konstruktionen som vi började med igår då vi fäste bakbalken i husets takfot inte så bra. Vid regn, snö och blåst skulle nog vatten kunna rinna ner längs uterummets bakbalk, och även eventuell kondens som bildas under tegelpannorna skulle riskera att komma samma väg. Så idag tog vi ner bakbalken igen.

I stället gör vi nu som vi ursprungligen tänkte: fäster bakbalken i husets fasad och tar bort en del av hustaket som sitter i vägen. Med hjälp av en nyinköpt sticksåg och en kofot gick det faktiskt lättare än vi hade räknat med. Vi har tagit bort allt som sticker ut utanför fasaden förutom tegelpannorna, läktorna och en tunn masonitskiva. (Även takstolarna ska sågas av delvis, men det väntar vi lite med.)

2017-07-17

Än så länge sitter balken bara fast längst ute i ändarna, men den ska förstås fästas i takstolarna i huset också.
Mats har tänkt ut en förändring i konstruktionen så att vi inte behöver göra någon åverkan på taket på huset som vi först hade tänkt: I stället för att fästa den bakre balken i husfasaden så fäster vi den längre fram, i takfoten. För att balken ska hamna helt lodrätt har vi sågat till klossar med exakt den vinkel som behövs att sätta mellan bakbalken och takfotsbrädan.
Vi har sågat av hängrännan på huset på ömse sidor om uterummet, lossat alla rännkrokar över uterummet och tagit ner hängrännan eftersom den inte längre kommer att få plats.
Nu har vi klämt in de båda hörnbalkarna och skruvat fast dem också. Det var trångt men det gick bra till sist. Och så kunde vi ta bort alla stöttorna.

2017-07-15

Under stolparna, och utmed hela kanten har vi lagt syllisolering, och direkt under stolparna även lite plast, för att inte riskera att stolparna blir fuktiga i nederändan (alla stolpar har vi för övrigt behandlat med impregneringsolja innan vi målade dem). Sedan lyfte vi på en sidobalk i taget och skruvade fast i stolparna och sedan frontbalken. Innan vi skruvade fast balkarna kunde vi, med hjälp av stöttorna, justera överändarna på stolparna lite, så att måtten skulle bli så bra som möjligt. Vi upptäckte att hela husfasaden lutar utåt lite grann, så det var omöjligt att få det helt perfekt, men vi hoppas och tror att det är tillräckligt bra.
Efter att ha kontrollmätt (och justerat) avstånden mellan alla stolpar väldigt noga (och även mätt på diagonalen) så skruvade vi fast alla sex stolpar i betongen. Vi använde 11 cm betongskruvar för detta.
Idag har vi äntligen börjat bygga på höjden! Först satte vi upp de båda hörnstolparna närmast fasaden och skruvade fast dem i väggen. Sedan de övriga fyra hörnstolparna. För att fixera dem skruvade vi tillfälligt fast två stöttor i var och en av dem.

2017-07-14

Vi har också tagit bort plasten som täckte väggen och skruvat ner plankan där takstolarna till det gamla altantaket suttit fast
Idag har vi gjort färdigt området vid sidan av uterummet – grävt ner de sista plintarna, jämnat till och lagt på markduk och ett tunt lager makadam. (Om det är någon som undrar över de vita plastburkarna, så sitter de där bara för att man inte ska snubbla på stolpskorna som sticker upp.)

2017-07-13 

I väntan på att vi kan belasta betongplattan så har vi fixat lite runtom. Bl.a. så har vi tagit bort alla plankorna och stöttorna kring plattan, och så har vi börjar göra i ordning lite på området bredvid uterummet där vi tänker lägga trall sedan. Vi har tagit upp de gamla betongplintarna som satt på fel ställe och inte gick att återanvända. Med hjälp av en planka som vi skruvade fast i stolpskon, en domkraft och några brädbitar gick det geschwint.

2017-07-10

Nu är det bara att vänta på att betongen ”brinner”. För att det inte ska gå för snabbt (för då kan det bli sprickor och sämre hållfasthet) får vi nu se till att hålla ytan fuktig tre, fyra dagar genom att vattna på den.
Efter någon timme (när betongen stelnat så pass att det gick att gå på den) kom betongkillarna tillbaka och slipade golvet. De slipade, väntade ett tag. slipade igen och så vidare fyra, fem gånger, tills golvet var så blankt att man kunde spegla sig i det.
Efter lite strul på grund av att det blev stopp i röret på pumpbilen så kom jobbet igång. Och då gick det snabbt. På cirka en halvtimme var hela formen täckt med betong vibrerad och utjämnad.
Idag har vi fått betongplattan gjuten. Innan klockan var sju på morgonen var både en betongbil, en pumpbil (som skulle pumpa betongen via en lång kran över huset till byggplatsen på baksidan) och tre killar från firman som skulle utföra gjutningen på plats.

2017-07-06

För att slangarna till golvvärmen ska komma på rätt plats så att det ska gå lätt att montera värmeaggregatet senare har vi satt på bockningsstöd för att böja dem i nittio graders vinkel rakt upp, och gjort i ordning en liten brädbit med fyra hål så att vi kan fixera slangarna på rätt avstånd från varandra.
Och så har vi gjort klart det sista på armeringen. Dels har vi lagt distanser under hela armeringsnätet så att det kommer upp 4 cm från botten, och så har vi lagt några extra armeringsjärn i solfjäderform vid hörnen.
Idag har vi gjort de sista förberedelserna innan gjutningen: Vi har förstärkt gjutramen med plankor runt om som vi stöttat upp med stag. För säkerhets skull är också alla stagen fastsatta med en skruv i plankramen. (För vi vill ju absolut inte att ramen ska brista och att vi ska få två kubikmeter flytande betong som rinner ut i trädgården.)

Vi har också täckt husväggen med plast för att skydda den mot betongstänk. Och slangändarna är inklädda med plast och upphängda på väggen.

2017-06-27

I väntan på att de som ska gjuta golvet åt oss kan komma så finns det en hel del måleriarbete att göra. Alla trädetaljer i stommen ska vitmålas. Nu har de lovat vackert väder i några dar så det är ett bra tillfälle. Så idag har Mats släpat ut det mesta av träet från garaget och målat grundfärg på ena sidan. I bakgrunden kan ni också se att vi nu skaffat en rejäl presenning och täckt över grunden med, och pallat upp med en liten ställning undertill så att vattnet ska rinna av ordentligt.

2017-06-12

Nu är båda golvvärmeslingorna på plats. De är ungefär 65 meter långa vardera. Båda slingorna täcker hela rummet, så skulle en av dem så småningom gå sönder så har vi ändå värme i hela rummet.  Vi har lagt dem så att de inte ska korsa varandra, och så att den delen av slangarna där vattnet är som varmast kommer längst ut mot ytterkanten. 

2017-06-11

Slangen tål inte att exponeras för särskilt mycket solljus, så när det var dags att hålla kväll täckte vi alltihop med presenningar.
Vi har också börjat lägga ut slangen för golvvärmen. Vi fäster den vid armeringsnätet med buntband. Egentligen hade vi velat ha slangen under armeringsnätet (för att inte riskera att den flyter upp, och för att man inte ska trampa på den när man lägger ut betong) men det visade sig vara alldeles för svårt. Slangen är ganska styv, så man måste fästa den i nätet med en gång för att den ska ligga kvar.
Vi fäste armeringsnäten vid varandra med vanliga buntband.
Vi använde en bultsax för att klippa till näten i rätt storlek. På några ställen på mitten där det låg upp till fyra nät omlott ovanpå varandra klippte vi bort en del så att det inte skulle bli för högt. Så småningom ska det ligga distansbitar under armeringsmattan för att lyfta upp den en bit från frigoliten, men det gör vi senare.
Därefter la vi på armeringsnät över alltihop. De ligger en till två rutor omlott i skarvarna.
Idag började vi med att spruta fogskum där det var lite glipor mellan frigolitskivorna (kanske inte helt nödvändigt, men en säkerhetsåtgärd för att det inte ska ramla ner betong mellan skivorna och lyfta upp frigoliten).

2017-06-09

Vi lägger dem på små distansbitar av plast så att de kommer fem centimeter från botten. De ligger omlott och vi fäster ihop dem med varandra med buntband.
Sen var det dags att börja med armeringen. I rännan runtom ska det ligga två rader med armeringsjärn. Järnen är två meter långa och en del av dem måste böjas till nittio eller fyrtiofem grader för att passa runt hörnen.
Det övre lagret går inte ända ut till kanten, utan man lämnar en ränna på cirka 20 cm runtom, även mot huset.
Idag har vi lagt på det övre lagret med frigolitskivor. Man fäster dem i den undre skivan med 18 cm långa plastspik.

2017-06-08  

Och sedan kunde vi börja lägga ut det första lagret frigolitskivor (10 cm tjocka).
När hela ramen var på plats fyllde vi på med makadam på utsidan så att den inte skulle röra sig i sidled.
Man sätter ihop dem med fixeringskilar och s.k. spikplåtar.
Idag har vi satt upp grundelementen som ska bilda ramen till gjutformen. Innan vi började hade vi förstås kollat alla mått jättenoga, både på längden, bredden, diagonalen och i höjdled.

2017-06-07

Men vi rekommenderar att man gör det här jobbet en dag när det inte blåser annars har man snart frigolitspån i hela trädgården!
Med hjälp av cirkelsåg och en rejäl kniv går det ganska bra.
Nu är det dags att förbereda de prefabricerade grundelementen som vi ska använda när vi ska gjuta. Vi måste ta av cirka en decimeter av frigoliten högst upp vid ytterkanten för att betongplattan ska bli tillräckligt tjock längst ut.

2017-06-06

Nu är det paddat för sista gången och så jämt och bra som vi kan få det. Plankorna som står på högkant runtom är en del av bärlinorna till trallen som så småningom ska gå runt uterummet. Det kommer att bli ganska trångt sedan, så vi har skruvat fast dem redan nu, innan vi börjar gjuta.

2017-06-05  

Lasern är ganska ljussvag eftersom den egentligen är för inomhusbruk, så man kan inte använda den utomhus förrän det börjar skymma (och det gör det ju inte förrän väldigt sent så här års) så det fick bli lite kvällsarbete.
Till vår hjälp har vi ett laservattenpass. Vi kollar att det är lika långt upp till det röda strecket överallt, och fyller på med extra makadam där det behövs.
Nu är det finjustering av makadamnivån på gång. Det ska ju inte bara vara slätt och vågrätt, utan också precis lagom högt så att takstolarna för uterummet får plats mellan tegelpannorna på huset och ovandelen av fönstren.

2017-06-03

Nu börjar det snart bli tillräckligt högt med makadam, men inte riktigt. (Den grå markduken utanpå plasten finns där bara tillfälligt för att inte stenarna ska sticka hål på plasten.)

2017-06-01

Nu är det som synes betydligt mer makadam på plats, men än saknas det någon decimeter. Vi har även fäst en tjock plastfolie närmast huset (eftersom vi inte vill att plattan vi gjuter ska sitta ihop med huset). Längst ner, mot husgrunden, har vi satt en fem centimeter tjock frigolitskiva (för att det ska bli lite jämnare kant och för att undvika att betongen, om den eventuellt skulle röra på sig i framtiden, trycker fasaden uppåt).

2017-05-28

Mer makadam på plats nu, och så har vi börjat padda. Paddan är inte så stor, så man får ta rätt tunt med makadam mellan paddningarna. I bakgrunden kan man förresten se den stora högen där all den uppgrävda jorden hamnat.

2017-05-26 

Vi har lagt markduk på hela ytan, och även upp längs med kanterna, och börjat lägga på makadam. (Vi har 8 kubikmeter makadam liggande på garageuppfarten.)
Nu är rännan till vattenröret igenlagd och grästorvorna på plats igen.

2017-05-24

Nu är hela rännan klar och röret på plats, med lagom lutning hela vägen (och det slutar en bit ovanför botten på diket). Om vän av ordning undrar varför vi gräver en tjugo meter lång ränna att lägga ner röret i, i stället för att ansluta dräneringen till husets dränering, så är svaret att vi trots idogt letande och grävande inte lyckats hitta några dräneringsrör runt huset!
Som vanligt när man håller på med sådana här saker stöter man på oväntade problem, större eller mindre. I det här fallet ett smärre problem i form av korsande rör med el och vatten till växthuset som lågt lite för djupt ner, men det gick bra att lyfta upp dem lite.
Nu har vi börjat gräva rännan för röret som ska leda bort dräneringsvattnet till diket mellan trädgården och hästhagen. Som tur är lutar det lite nedför dit bort så att vi inte behöver komma allt för djupt ner med röret. Genom att vi skalar av den översta delen av grässvålen innan vi gräver djupare så kan vi lägga tillbaka den igen sedan utan att det syns så mycket på gräsmattan att vi grävt där.

2017-05-21

Nu är det färdiggrävt. Som synes är det lite olika nivåer, och längst ut är det en ränna för dräneringsslang. Vi har tagit hjälp av monteringsanvisningar från Willab Garden för att räkna ut hur vi ska gräva. Det knepigaste var nog dräneringsslangen eftersom det måste vara lite lutning på den hela vägen (minst en halv centimeter per meter), men inte för mycket för då hamnar den för djupt ner på slutet.
Vi har också grävt hål för de nya plintarna (som trallen runt uterummet ska ligga på) och ställt dem på plats. Vi har lagt markduk i plinthålen och fyllt på med lite makadam runt plintarna så de ska bli kvar på rätt plats.

2017-05-07

Nu börjar det bli färdiggrävt. De flesta plintarna från den gamla altanen satt på fel ställe så de är också uppgrävda.

2017-03-28

En del av jorden är borta, men mycket är kvar ännu. Stolparna markerar hur stort det nya uterummet ska vara.

2017-03-27

Vi har lämnat kvar den här plankan som står på högkant för att ha ett bra riktmärke i höjdled när vi ska börja gräva, men annars är allt borta nu. Dags att börja gräva!

2017-03-22

Nu är det mesta av den gamla altanen riven.

2017-03-06

Leverans från Willab Garden. Som tur är var det inte vi som skulle ha allt det här.

2017-03-03
I år ska det bli av: Den här gamla altanen ska ersättas av ett inglasat uterum som vi hoppas kunna ha glädje av under en stor del av året. Men innan vi kan börja bygga nytt måste vi förstås riva det gamla.